Binh Duong
Vietnamesisch Deutsche Uni
Masterplan Campus

Wohnen, Gewerbe, Naherholung

Freie und Hansestadt Hamburg

Plangebiet ca. 27 ha,  BGF ca. 172.483 qm

2012

The idea of the project is to create a unique design for the Vietnamese German University campus in Ho Chi Minh City, which embodies the nature and qualities of a typical middle European campus. The campus in the city, which we interpreted as “the campus as city”, is not only a powerful image but also an opportunity in creating a new urban stimuli for the new urbanisation of the small hamlet.

With the elements of the context and the university implant, we firstly developed means to create relationships that go beyond the limits of the site, anchoring the new campus into its context.

The rectangular shape of the campus is structured by ribbons of buildings separated by streets which are interrupted by a vivid rhythm of small alleys, typical to informal quarters in Vietnam. Superimposed to this, is the diagonal boulevard that links the main campus entrance with its various parts. The central formal green - the Broadway -, represents the main artery of the campus´ "soft infrastructure" and leads directly into the heart of the campus. Pedestrian circulation, water retention and recreational high quality outdoor spaces can be found in this green vein.

The central space at the crossing of the grid and creek system, is flanked by two key buildings: the lecture hall to the north and the library building to the south. These iconic landmark buildings identify and make visible the focal point of the campus. The student accommodation is placed on the edges of the four quadrants, each addressing its special contextual condition.
We applied the method of weaving the functions of the program together, with soft and hard tools, to create unique buildings that not only respond to the specificity of the project, but also to the location and climate. We found ourselves designing a small city with many different functions of daily use and last but not least a student friendly environment. This concept made the task more complex but also more fascinating!