Musem
Nam June Paik
South Korea

Competiton:
2008

Client:
Gyongi Cultural Foundation, Suwon-Seoul, Kore

Use:
Design Brief, Development, Schematic Design, Design Development

Size:
ca. 5.500 m2

The work of Paik picks out the progress of becoming of seeing and perceiving in a game like manner as a central theme, ows the museum need a exible exhibition spaceLthinatkaslloinwsTfeorxten standardma╠łßig experimentation, the design accepts its context as a premise and werden unterstrichen changes at the same time the perception of the context, which is altered by its intervention. The NJP Museum in ll the existing valleys of the Museums park by spanning a grided roof structure over them. The appropriated space below the roof, the petri ed topography becomes the exhibition space of the museum. The tension between the Cartesian structure and the amorphous topography becomes the identity of the museum. The ideal of the Matrix regulates the various aspects of the museum such as the museum space, the roof structure allowing for the necessary serving and exibility and the undulating oor—always relating to each other and creating not an object building rather a perfect instrument for exhibiting. Cut-outs in the roof create a relationship to the landscape and manifest the continuity of the topography from the inside to the outside and vice versa. Light or the careful manipulation of it for this media museum plays a very important role in articulating space with the main museum hall, indirect re ected and re ected light not only organises the space but also directs the visitors through the space. The NJP museum’s idea is born from the site and rooted in this particular park of Sumon. Its media art is directed to a dress the world the future through the ingenuity of Paiks view of the world.

The design of the NJP museum applies the same methodology of approach as did Nam June Paik in his work and aims to be an homage to the artist.